Cireşe cu parfum de … tei

Cu multi ani in urma, la aceasta vreme eram plin de zgarieturi din expeditiile mele in imprejurimile orasului natal, la cules flori de soc. Ati mai vazut pe undeva aceste tufe parfumate, cu florile lor pline de polen, care erau ingredientul de baza al socatei dulce-acrisoare de casa? Eu nu am mai vazut! O babuta vindea, mai zilele trecute, cateva flori de soc pe cativa banuti, in fata pietei … trist!

Dupa asta, urma actiunea de colectare a florilor de tei pentru ceaiul zilelor friguroase de iarna. Nu eram un expert in catarat, poate ca doar dintr-un exces de precautie, dar ii admiram pe pustii care ajungeau sa stranga toate florile din varful teiului. Un parfum puternic invaluia tot cartierul in aceasta perioada, pentru ca aleile sunt si acum umbrite de teii seculari (pentru ca intamplarile se petreceau secolul trecut :( ).

Cat despre ciresele de mai… pana si in manualele de romana, in programa de invatamant, era studiata povestea lui Creanga. Aveam in spatele blocului cateva gradini de oameni gospodari, dar prada cea mare o stangeam in mod organizat :)  din pomicultura comunista, peste calea ferata. Acolo era raiul pe pamant, cat vedeai cu ochii randuri lungi si dese de pomi fructiferi, soiuri alese … Asa mai apucam si noi sa mancam pe saturate, ca oricum, toata productia de acolo mergea la export!!! Aici ne desfatam si in perioadele de practica agricola. Astazi, totul e paragina, au rasarit vile cu 2 si 3 nivele, chiar daca nu si-au rezolvat nici pana in prezent problema racordarii la reteaua de canalizare. Niste domni!

Vor mai crede copiii nostri astfel de povesti, peste ani si ani?

This entry was posted in Uncategorized. Bookmark the permalink.

Ai cont pe Facebook? Comenteaza aici!

2 Responses to Cireşe cu parfum de … tei

  1. gabi tataru says:

    da, imi amintesc perfect mirosul de soc si gustul de cirese de mai. frumos, frumos :)

  2. leo says:

    In Caransebes inca mai exista la inceput iunie soc, pe langa hotelul Tibiscus, s-ar putea sa-l fi cules mama!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>