Ca la noi, la nimeni

Asta este un slogan ce urmareste romanul peste tot unde merge!

Zilele trecute am fost in Germania, in Bavaria si intr-unul din supermarketurile lor, destul de aglomerat, casiera a facut un gest pe care la noi nu-l vezi niciodata: a cerut actul de identitate unui pusti care avea in cosul de cumparaturi o bere la 0.33l, pentru a se asigura ca respectivul este major.

La noi, legislatia impune obligativitatea afisarii la comerciant a interdictiei de vanzare a produselor pe baza de alcool si tutun catre minori, dar nu am surprins niciodata o astfel de faza; ce-i drept, pana acum, am vazut asa ceva doar in filmele americane. Mai mult decat atat, intrarea in cluburile, barurile, discotecile autohtone este libera pentru oricine, fara restrictie de varsta, iar despre servirea la bar a elevilor cu bauturi alcoolice si tigari nici nu se mai discuta. Chiar si celebrele baluri ale bobocilor se organizeaza in super-cluburi, unde aburii alcoolului creeaza toata atmosfera.

Mai sunt si vanzatoarele de la buticul din colt de strada care onoreaza comenzile minorilor, gen “m-a trimis tata sa-i cumpar tigari si un pet de bere la promotie”, fara a putea refuza clientul fidel. Sunt curios daca autoritatile au surprins si sanctionat astfel de practici… sau si in acest caz trebuie organizat “flagrantul”???

In alta ordine de idei, daca ma intrebi pe mine, eu as sustine o initiativa care sa impuna afisarea pe sticlele de cola si alte bauturi energizante a unor mesaje identice cu cele postate pe pachetele de tigari… sunt multi dependenti de cola, asta este o certitudine, la fel si diversele afectiuni produse de consumul excesiv al celebrei bauturi “racoritoare”!!!

Zicea un prieten din Finlanda ca la unele spectacole rulate in salile lor de cinema, tinerilor le sunt solicitate actele de identitate inainte de a li se permite accesul in sala… asta DA atitudine.

Cand se vor pune in practica si la noi astfel de reglementari???

This entry was posted in Uncategorized. Bookmark the permalink.

Ai cont pe Facebook? Comenteaza aici!

3 Responses to Ca la noi, la nimeni

  1. Totusi, ala cu berea la 0,33 era sau nu minor? :D

  2. Alex says:

    Articol foarte bun!
    O mica observatie, randul 8… “cei drept” nu e scris corect. (ce-i drept)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>