Remember: practica agricolă

A fost odata ca niciodata… pe vremea cand purtam, obligatoriu, uniforme scolare!

In fiecare toamna aveam cateva saptamani in care participam la stransul recoltelor bogate din pomiculturi si lanuri de porumb. Toata scoala se aduna pe terenul de sport, incolonandu-se spre lungul sir de autobuze care urmau sa ne debarce in fermele agricole din jurul orasului. La aceasta vreme, mergeam voiosi la cules de mere si piersici in imensele plantatii. Fructele erau toate destinate exportului, erau sanatoase, calitatea I, asa cum vedem acum in supermarket la preturi ce depasesc orice alt fruct exotic. 

Dar am nimerit si zile in care eram bagati in camp, la cules de porumb… in lanuri la care abia daca zareai capatul randului! :( Asta era, cu preponderenta, in sarcina armatei sau a muncitorilor din fabrici si uzine!

Regula era simpla: culegi cat poti de mult ca sa-ti faci “norma”, mananci cat poti de mult – in cazul fructelor, bineinteles – si nu iei nimic la “pachet”… adica, nimeni nu fura Statul! Era clar pentru majoritatea copiilor, dar se mai gaseau unii mai pofticiosi care vroiau sa duca acasa doua fructe si riscau perechi de palme grele primite de la profesorii supraveghetori, activisti de partid.

Din tinuta liber impusa la acea vreme nu lipsea celebra geanta verde - din kitul mastii de gaze, geanta buna la orice, in care iti incapea bidonul de apa, pachetelul pus de mama si o geaca de ploaie. Daca nu aveai geanta asta, trebuia cumva sa iti faci rost de una, era echivalentul unei perechi de conversi din zilele noastre. :)

Printre altele: socializam, cantam, spuneam bancuri, faceam tot felul de prostioare, mai incercam o tigara Snagov sau Amiral, ascunsi la umbra unui pom, ne mai bateam,  ne bateam sa prindem un loc in autobuz langa o fata pe care o simpatizam, sicanam colegele cu coditze. :)

Dupa Revolutie, toate aceste ferme cu productii premiate si realizari recunoscute la nivel international au fost impartite localnicilor si… s-a ales praful de ele!!! Ori s-au transformat in …cartiere rezidentiale de lux, cu fosa septica in fundu`curtii!!!! :(

This entry was posted in Uncategorized. Bookmark the permalink.

Ai cont pe Facebook? Comenteaza aici!

One Response to Remember: practica agricolă

  1. mihaela says:

    sincer eu imi aduc aminte cu placere de acea perioada cu toate ca eram un copil

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>